28. mei, 2015

Nieuwe seizoen in De Oosterpoort

Het werd hoog tijd voor een nieuwe blog! Hierbij dan!
Nog een paar concerten en het seizoen zit er al weer op. De tijd gaat sneller als je ouder wordt, zegt Douwe Draaisma en het lijkt wel alsof dit seizoen is omgevlogen. Intieme momenten bij het Borodin Quartet, vuur en hartstocht bij het London Philharmonic Orchestra en raffinement bij Polyphony. Uitersten en grote klasse, daar kan ik het seizoen in samenvatten. En dat zijn weer mijn handvatten geweest bij het samenstellen van het nieuwe seizoen; gaat het lukken om de Wereldsterren te laten schitteren? Vind ik pareltjes binnen de kamermuziek? Kan het trouwe publiek weer op ons rekenen? Ik denk het wel. Onze serie Wereldsterren opent met pianist Krystian Zimerman, de eigenzinnige Pool die rondreist met zijn eigen vleugel alsof het een handzame viool is. Supertrots ben ik op countertenor Philipp Jaroussky, die in december samen met het Freiburger Barockorchester cantates van Bach en Telemann vertolkt. De souplesse van zijn stem zal bij velen een glimlach op het gezicht toveren en staat garant voor een avond intens muziekplezier. Janine Jansen neemt revanche op zichzelf; hopelijk blijft het griepvirus haar dit seizoen bespaart. Grote namen, grote solisten. Joshua Bell neemt deze keer cellist Steven Isserlis mee en samen spelen zij het Dubbelconcert van Brahms, ondersteund door de weergaloze strijkers van The Academy of St. Martin in the Fields. Maar ook bij de Barokorkesten wordt het genieten. De Duitse Lauten Compagny komt voor het eerst naar Groningen, samen met blokfluitist Maurice Steger die het fluitje laat dansen onder zijn vingers. Ons eigen Orkest van de 18e Eeuw brengt Mozarts opera Le nozze di Figaro, Akademie für alte Musik Berlin speelt Händels Watermusic en komt met het onvolprezen Collegium Vocale Gent olv Philip Herreweghe. Bach Collegium Japan komt terug met de Hohe Messe van Bach en twee weken later is het feest met Le Concert Spirituel, die als geen ander de Franse Barokmuziek tot leven wekt. En dan de kleine zaal. Twee jonge virtuoze strijkkwartetten die u de adem benemen: het Engelse Escher Kwartet en het Simon Bolivar Stringquartet, afkomstig uit het Venezolaanse El Sistema project. Alexander Melnikov neemt drie historische vleugels mee en zangeres Anne Sofie von Otter wordt begeleid door fortepianist Kristian Bezuidenhout. De cellosuites van Bach kunt u beluisteren op zes verschillende instrumenten en het Storioni Trio viert zijn 20-jarig bestaan. Kortom, feestjes alom, met zinderende muziek en spetterende presentaties.
Nieuw is de samenwerking met 24Classics, een instelling die zowel on- als offline een nieuwe groep liefhebbers aan zich weet te binden. Met speellijsten op hun site, afterparty’s na afloop van concerten; een frisse wind waait door de klassieke muziek, vormgegeven in een eigentijds jasje. Wilt u meer weten over de achtergronden van klassieke muziek? Volg dan mijn eigen Snuffelcursus voor beginners maar snuffel ook eens bij de vervolgcursus Barok of Klassiek. Philip Ruitenberg en Guido van Oorschot verzorgen inleidingen waarbij ze gebruik maken van nieuwe media en bij ‘Op de bank met’ kunt u vijf keer voorafgaand aan een concert in de kleine zaal aanschuiven bij Hessel bij de Leij, die in de foyer praat met de musici of bijzondere gasten van de avond die komen gaat.
Aan iedereen is gedacht. Stel zelf uw programma samen en kijk uit naar het pauzedrankje dat voortaan is inbegrepen in de prijs (evenals de gratis garderobe), waardoor u niet meer in lange rijen voor de bar hoeft te staan.
Ik verheug me op het nieuwe seizoen en hoop velen van u weer te begroeten vanaf september!