21. aug, 2014

Vakantie voorbij

Na een heerlijke vakantie weer uitgerust aan het werk! En er gebeurt genoeg in de wereld van de klassieke muziek. Coryfee Frans Brüggen is overleden, een fenomenaal musicus is er niet meer. Maar wat mogen we ongelooflijk dankbaar zijn voor alle prachtige opnames die hij achterlaat. Ook in De Oosterpoort was hij vaak te gast, met zijn vriendenorkest Orkest van de 18e Eeuw. Werkelijke vrienden, zo veel was duidelijk tijdens de ontroerende afscheidsbijeenkomst van hem afgelopen week in de Oude Kerk in Amsterdam. Het Orkest speelde een kort werk, voorafgegaan door een laatste applaus voor hun oprichter Frans Brüggen, voordat zijn stoffelijk overschot in een diepe stilte door zijn vier dochters, zijn vrouw en vriend Sieuwert Verster de kerk werd uitgedragen. Om nooit te vergeten. 

Om nooit te vergeten wat muziek dan doet, welke waarheid hij vertegenwoordigt en wat we dankbaar mogen zijn wanneer we geraakt worden door muziek.

Op 24 september hebben we ons openingsconcert in De Oosterpoort, met het St. Petersburg Kamerkoor. Rachmaninovs Vespers, a capella in onze grote zaal. Ik verheug me er op, en zal tijdens het concert vast even aan Frans Brüggen denken.