12. jun, 2013

Youtube een zegen?

Niet voor iedereen, zoals je in onderstaand artikel van 6 juni uit Trouw kunt lezen. Nog niet zo lang geleden was het alleen verboden om te fotograferen tijdens concerten. Nu zijn er bezoekers met smartphones die live opnames maken. Ergerlijk voor de mensen om zich heen, en vooral voor degene die achter zo iemand zit, maar ook voor musici een punt van aandacht. Telefoons voortaan maar inleveren bij de deur van de concertzaal lijkt me de beste oplossing. 

 

Toppianist stopt concert omdat fan filmt met smartphone

Door: Annelies De Becker − 06/06/13, 11:36  − bron: BBC
© getty. Krystian Zimerman in actie in 2005.

Een van de bekendste pianisten ter wereld, Krystian Zimerman, heeft in het midden van een concert het podium verlaten omdat een toeschouwer aan het filmen was met een smartphone. De 56-jarige pianist keerde even later terug en zei dat YouTube de muziek kapotmaakt. Hij maakte zijn concert op het Ruhr Piano Festival in het Duitse Essen af, maar gaf geen encore en annuleerde de receptie achteraf.

Achteraf legde de woordvoerster van het festival, Anke Demirsoy, uit dat Zimerman eerst gevraagd had om te stoppen met filmen, maar dat aan zijn vraag geen gehoor werd gegeven. Waarna hij aan het publiek uitlegde dat hij al contracten verloren had omdat 'iets' al op YouTube gestaan had, zo staat te lezen op de website van de omroep BBC.

De Pool is niet de eerste bekende muzikant die zich kwaad maakt over smartphones bij concerten. In april vroegen de Yeah Yeah Yeahs hun fans om de show niet te bekijken door het scherm van hun smartphone. En de Britse rockmuzikant Roger Waters omschreef filmen tijdens concerten eerder als een gebrek aan respect voor de artiest.